Politie

De stichting werkt nauw samen met de Politie en m.n met de wijkagent Harold Janssen. Daar waar het gaat om de veiligheid, snelheid, hondenpoep en buurtpreventie is deze samenwerking intensief. Ook informeren de wijkagent en het bestuur elkaar over alles wat er in de wijk speelt. 

 

 

ADVIES VAN ONZE WIJKAGENT

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling is een leuke, mooie traditie. Dat vindt ook de wijkagent Harold Janssen van onze wijk Nieuw Lotbroek/De Koumen : “Maar sluit je ogen niet voor de risico’s,” waarschuwt hij.  Elk jaar worden kinderen en volwassenen verminkt door verkeerd gebruik. Voor een belangrijk deel is dat te wijten aan illegaal, meestal zwaar vuurwerk, waarop gebruiksaanwijzingen en vaak ook lonten ontbreken. Mijn tip voor een zo veilig mogelijke jaarwisseling: houd het bij legaal vuurwerk en houd je goed aan de voorschriften die daarop staan. Niemand wil het nieuwe jaar ingaan met schade of letsel.

 

Toch is het helaas zo dat ziekenhuizen jaarlijks geconfronteerd worden met verminkte kinderen en volwassenen door verkeerd en onveilig gebruik.

Vuurwerk dat verkocht word door erkende vuurwerkhandelaren, moet altijd voldoen aan een aantal eisen. Zo moet het vuurwerk altijd voldoen aan de opschrift “Geschikt voor particulier gebruik ” en een Nederlandse gebruiksaanwijzing.

 

Het vuurwerk waar de meeste ongelukken mee gebeuren betreft de “Big Five”.

De belangrijkste soorten zijn:

Mortierbommen, Cobra’s (verschillende categorieën) en lawinepijlen. Wie illegaal vuurwerk opslaat, neemt grote veiligheidsrisico’s met kans op massa-explosies. Om die reden pakken politie en justitie de handel, het vervoer én de opslag ervan hard aan. Mensen die weten wáár illegaal vuurwerk is opgeslagen en wordt verkocht, worden door de wijkagent  Harold Janssen geadviseerd de anonieme tiplijn 0800-7000 te bellen. Voor eigen veiligheid en die van hun omgeving. Heeft u overlast van vuurwerk? Bel dan 0900-8844.De afsteektijd is 31 december van  18:00 tot 02:00 uur.

 

Buiten deze periode is het afsteken van vuurwerk altijd strafbaar.