Nieuwe vrijwilligers nog altijd hard nodig!

 

Sterke groei Reanimatie Netwerk Heerlen

 

Het Reanimatie Netwerk Heerlen is in de afgelopen vier jaar verstevigd met nieuwe vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers groeide van 150 naar bijna 800 vanaf de aftrap van het project in 2012. Nieuwe vrijwilligers blijven echter nodig en zeer welkom om

betere hulp bij hartstilstand te bieden.

 

Om Heerlen ‘reanimatie-proof’ te maken, moet minimaal 1% van de Heerlense bevolking bij het Reanimatie Netwerk zijn aangemeld, dat wil zeggen circa 900 vrijwilligers. Ondanks de enorme versterking van het netwerk, zijn we nog altijd hard op zoek naar nieuwe burgerhulpverleners, met name in Heerlen-Centrum.

 

Meer AED’s voor netwerk

Belangrijk is dat zoveel mogelijk AED’s buiten hangen en toegankelijk zijn voor burgerhulpverleners in Heerlen. In Heerlen zijn er nu 22 die aangesloten zijn op het netwerk: een hoger aantal kan de hulp bij hartstilstand verbeteren. Daarom vraagt gemeente Heerlen aan clubs, bedrijven en particulieren met een AED (defibrillator) om deze beschikbaar te stellen voor het Reanimatie Netwerk. Er is subsidie voor een beschermkast (zodat een AED veilig buiten kan hangen) en voor het opnieuw gebruiksklaar maken na een inzet.

 

Wat wordt van een vrijwilliger gevraagd?

Burgerhulpverleners worden getraind in reanimatie en het gebruik van een AED.

De minimumleeftijd is 18 jaar. Vrijwilligers moeten een mobiele telefoon hebben.

Voor meer info of aanmelding kunnen mensen kijken op www.hartveilig.nl of een mail sturen naar heerlen@hartveilig.nl.

 

Achtergronden

Wekelijks krijgen zo’n 300 Nederlanders een hartstilstand. Een ambulance redt het vaak niet om meteen bij het slachtoffer te zijn, terwijl de eerste 6 minuten cruciaal zijn. Als de reanimatie met een AED start binnen deze tijd, wordt de overlevingskans enorm vergroot. Burgerhulpverleners zijn essentieel voor een betere hulp bij hartstilstand en kunnen levens redden.